Mandagsaftener 2020

Mandagsaften har en tradition for hygge med andre medlemmer, hvor man bliver beriget med foredrag af forskellig slags. I år har afdelingsbestyrelserne arrangeret foredragene, som favner bredt. Vi håber det fanger alles interesse. Skynd dig at tilmelde dig til de forskellige arrangementer!

Da vi gerne vil vide hvor mange som kommer, tilmeld dig et eller flere arrangementer på mandagsaften@jyllingesejlklub.dk


Den 20. januar kl. 19.00 kommer Claus Seneberg fra Vikingebåds lauget og vil holde et foredrag om forsøgsrejsen fra Sognefjorden, som gik fra Sognefjorden i Norge til Roskilde Fjord, lidt om sejladsteknik i råsejlsbåde og hvorfor det hedder skødesløs og styrbordhalse m.v. Vært: Pigesejlerne

Claus Seneberg fra Skuldelev 6-lauget fortæller om deres spændende togt i et af de to vikingeskibsrekonstruktioner, Kraka Fyr og Skjoldungen, som lauget passer og sejler. Han fortæller om, hvordan man må tilpasse sig sejlvejret og smøge ærmerne op og ro, hvis vinden ikke er gunstig og om, hvordan man i vikingernes fodspor må ændre sejlplan fra “indenskærs” til “udenskærs” for at sejle den ønskede kurs.

Claus vil i øvrigt fortælle lidt om, hvordan nogle af vores sejler udtryk stammer tilbage fra vikingernes togter.

Lidt om lauget:

Skuldelev 6-lauget

Lauget består af mere end 40 medlemmer – kvinder og mænd, unge og gamle – der passer og sejler de to små vikingeskibsrekonstruktioner Kraka Fyr og Skjoldungen.

Skibene er rekonstrueret efter Skuldelev 6-vraget og er bygget på Vikingeskibsmuseets bådeværft – Kraka Fyr i 1998 og Skjoldungen i 2012.

Sejladssæsonen strækker sig fra april til oktober og sejladserne omfatter onsdagssejladser, weekendsejladser og sommertogt.

Desuden har Skjoldungen gennemført to længere forsøgsrejser: fra Sydgrønland til Vestgrønland i sommeren 2016 og fra Sognefjorden i Norge til Roskilde i 2019.

 Her er linket til Laugnet:

https://www.vikingeskibsmuseet.dk/fagligt/vikingeskibe-paa-togt/skjoldungens-sommertogt-2019/logbog-fra-skjoldungen/logbog-fra-skjoldungen/logbog-fra-skjoldungen/skjoldungen-sejler-igen/

https://www.laugnet.dk/skuldelev-6-lauget#cx8y7lbdj7cf2

samt til en lille video fra sommertogtet fra Sognefjord til Roskilde 2019:

https://www.youtube.com/watch?v=2AcAw-QhT8w&feature=youtu.be

Søsætningen:

https://www.youtube.com/watch?v=1zCqFmMeZZU

https://www.vikingeskibsmuseet.dk/fagligt/vikingeskibe-paa-togt/skjoldungens-sommertogt-2019/foelg-skjoldungen-rejse-online/foelg-skjoldungen-rejse-online/


Den 10. februar kl. 19.00 foredrag om kapsejladsteknik, taktik, starter og egen karriere ved Theis Palm. Theis har været i sejlmagerindustrien siden 1977 og har arbejdet for North Sails i 30 år inden for salg og design af sejl. Det er også blevet til 5 år som landstræner for det danske Olympiske sejlerlandshold frem til OL i Athen i 2004. Det er foreløbigt blevet til 8 Verdensmesterskaber, 2 Guld Pokaler, 2 Europamesterskaber, 3 Nordiske mesterskaber og 28 Danmarksmesterskaber. Vært: Kapsejladsudvalget


Den 17. februar kl. 19.00 foredrag om at bestige et af verdens højeste bjerge, Gasherbum II. Jacob Klaris-Jensen er en af de få bjergbestigere som har nået toppen af det 8.035 meter høje bjerg i Pakistan. Vært: Sejlerskolen

Læse mere om foredraget her.

Jacob Klaris-Jensen beretter levende og personligt om kampen for at nå toppen, om den ekstreme belastning, kroppen er udsat for i højden, om afhængigheden af teamet, om den vigtige evne til at træffe de rigtige beslutninger i det barske miljø – samt om hvilke tanker man gør sig, når det, man er i gang med, ikke bare er åndeløst spændende, men også så farligt, at der er en reel risiko for, at man ikke kommer tilbage.


Den 9. marts kl. 19.00 foredrag om søredning, herunder om sørednings ressourcerne i danske farvand, sikkerhed til søs, redningsmidler, forholdsregler for at undgå ulykker ved Major i Flyvevåbnet Ole Andersen ESK 722, Fartøjschef EH101 / redningshelikopter, Helicopter Wing karup.

Når ulykken er sket – hvad gør man, hvordan undgår man hypotermi, hvad forventer søredningstjenesten.
Alt sammen fortalt og illustreret med video og billeder, fra den virkelige verden og aktuelle hændelser.
Vært: Kajakafdelingen


Den 18. marts (på en onsdag) kl. 19.00 kommer Morten fra ENJO og fortæller hvordan nano coating til båden kan sørge for at den skinner året rundt, samtidig med at du sparer tid og penge. Arrangementet sker i samarbejde med Sejlklubben Nord og Jyllinge Lystbådehavn.


Den 23. marts kl. 19.00 Sikkerhed på vandet – hold dig opdateret!!

Respekt for vandet – er det motto som Trygfonden bruger i deres reklamer – henvendt til os der opholder os i eller på vandet. Få din viden om sikkerhed på vandet opdateret eller bare vedligeholdt. Hvad gør du når ulykken er sket og en ven er blevet nedkølet. Kom og hør et foredrag med Per Berthelsen som er Sejlsikkert instruktør.

 


Den 30. marts kl. 19.00 kommer Susanna Søberg og giver foredrag om de videnskabelige fund af det kolde vands effekter samt studier i det brune fedt og vinterbadning. Vinterbadning giver – og det er bevist – et løft i hverdagen: bedre humør, fokus og livsglæde, smertelindring og et effektivt forsvar mod infektionssygdomme og åreforkalkning. I en travl og teknificeret hverdag er det lykken at være i kontakt med naturen året rundt.

Susanna Søberg er ph.d-studerende . cand.scient.san og sygeplejerske. Hun har i flere år arbejdet med at udføre kliniske forskningsstudier. Hendes seneste forsøg og forskning har haft fokus på det brune fedt og vinterbadning, og har skrevet bogen ”Hop i havet” – en bog om vinterbadning.


Den 20. april kl. 19.00 holder JS bestyrelse traditionen tro sidste mandagsaften. Denne gang skal vi smage gin fra OriGin CPH – En organisk og 100% kompromisløs gin. Vi skal smage flere gin og forskellige tonic som hører til. For at få en god oplevelse af ginnen, så smager vi først på dem rent. For at fornemme den høje kvalitet og klare smag der er tilstede.

Ginnen er blevet udviklet ud fra det Nordiske Køkken manifest, og er derfor 100% økologisk og af rigtig høj kvalitet. Kun de bedste råvarer bruges til at udvikle denne gin. Med denne gin spiller især aroniabær en stor rolle i smagen. Derudover er der tilsat frugtige bær, kvanrod, kassiabark, lakridsrod og kardemomme. I alt er der 18 botanicals i OriGin CPH.

Ginnen udvindes ved kold destillering, hvilket er med til at bibeholde mere smag fra de botanicals der er tilsat. Smagsnoterne er altså fremtrædende i denne gin, hvilket gør den til et højkvalitets produkt. For at fastholde den høje kvalitet, så produceres ginnen kun i små batches af gangen. Dette gøres på deres mikrodestilleri i Måløv.

Projektet om OriGin CPH gin, også kendt som Aronia Dry Gin, startede i 2017. Her mødtes to danske venner, en gourmet entusiast og en kemiker. Sammen besluttede de sig for at innovere dansk moderne gin. En højkvalitets økologisk gin.


Da vi gerne vil vide hvor mange som kommer, tilmeld dig et eller flere arrangementer på mandagsaften@jyllingesejlklub.dk